De Franse regering pompt 425 miljoen euro extra in de bestrijding van het terrorisme. Daarmee komen er ook 2.680 extra banen in de veiligheidssector bij.

Met de salarissen meegerekend is er volgens Franse media in totaal 735 miljoen over drie jaar mee gemoeid. Premier Manuel Valls maakte zijn plannen woensdag bekend, twee weken nadat twee Franse terroristen een aanslag hadden gepleegd op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo in Parijs.

In totaal moeten volgens Valls 122.000 politieagenten, gendarmes en militairen gevoelige punten bewaken. Dat zijn onder meer synagogen, Joodse scholen, moskeeën, islamitische scholen en openbare gebouwen.

Cyberjihadisten

Ook moeten er meer mensen komen om figuren in de gaten te houden die mogelijk behoren tot de kringen van terroristen of jihadisten in Syrië en Irak. Momenteel worden er in Frankrijk al 1300 in de gaten gehouden. Dat is 130 procent meer dan vorig jaar.

Daarnaast moeten mensen die eerder tot extreem islamistische netwerken hebben behoord, worden nagegaan, net als de “cyberjihadisten” die op internet propaganda maken. Het gaat in totaal om bijna 3.000 personen volgens Valls.

Bevoegdheden geheime diensten uitbreiden

De plannen beslaan een periode van drie jaar en bevatten allerlei maatregelen, van kogelvrije vesten voor de gemeentepolitie tot zestig extra islamitische geestelijken die in gevangenissen met gedetineerden werken.

Begin maart komt Valls ook met een wetsontwerp waarmee de bevoegdheden van veiligheidsdiensten aanzienlijk worden verruimd. Ze moeten worden aangepast aan het digitale tijdperk. De laatste wet over het afluisteren bijvoorbeeld dateert uit 1991 en is dus van voor het internet.

Valls voegde eraan toe dat de extra uitgaven niet leiden tot grotere tekorten bij de overheid. Het geld wordt weggehaald bij andere publieke taken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl